Keresés
-18O
Debrecen
2019.09.23., hétfő (Tekla)

Miért van két úszósapka Hosszú Katinkán?

Offmedia- 2016.08.10. 22:46
2320
Több úszó is dupla sakát visel az olimpián, többek között Hosszú Katinka is.
Amerikai lapok nemrég szúrták ki, hogy Hosszú Katinka két úszósapkát is visel a versenyek alatt az olimpián. Ezzel egyébként nincs egyedül, több versenyző is két sapkát visel a medencében, mint például Michael Phelps vagy Katie Ledecky, de a kínai aranyérmes Sun Yang is.

Egy sapka, még egy sapka
Forrás:MTI/Illyés Tibor
De mégis, mi lehet az oka ennek? Így gyorsabban lehet úszni? Még a 2012-es londoni olimpián magyarázta el az okokat a Yahoo újságírója.

Két oka van ennek a "technikának", az egyik nagyon prózai: így sokkal könnyebb és kényelmesebb az úszószemüveg használata. Ha megkérdeznénk a legtöbb úszót, szinte mindegyikük szóvá tenné azt, hogy az egyik legnagyobb problémájukat a vízzel megtelt úszószemüveg okozza. A dupla úszósapka pedig állítólag segít a szemüveget a helyén tartani.

A második ok már kicsit érdekesebb ennél. Állítólag mindkét sapka más-más anyagból készül, amelyek így kiegészítik egymást. Az első jellemzően latexből készül, ami jobban rajta marad az úszók fején. Ugyanakkor ennek egy hátránya van: ráncos, gyűrődik. A második úszósapka viszont már szilikonból készül, ami sokkal kevésbé gyűrődik meg, aminek köszönhetően egy picit gyorsabban lehet úszni. Ennek ellenére nem veti be minden úszó ezt a praktikát.

Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások