Keresés
-18O
Debrecen
2019.11.14., csütörtök (Aliz)
  • Főoldal
  • Sport
  • „Szeretnénk a saját kölykeinket a pályára” - miért nincsenek fiatalok a DVSC-nél?

„Szeretnénk a saját kölykeinket a pályára” - miért nincsenek fiatalok a DVSC-nél?

Somló-Bakos Dalma- 2017.02.17. 12:00
3195
Borzasztóan gyenge szezonkezdés, új igazolások, elszállt remények – többek között ezekről volt szó a Loki szurkolói ankétján Debrecenben.

Bemutatkoztak a Loki új igazolásai, Justin Mengolo, Suk Hyun-jun, Osváth Attila, Frank Feltscher, Ivan Kelava, illetve Haris Handzic is ott voltak a csütörtökön megrendezett ankéton.

„Nem túl sikeres ősz van mögöttünk. A 10. helyen fejeztük be az őszi bajnokságot, ami a DVSC-vel már igen régen fordult elő. Sajnálatos, hogy ilyen gyenge őszt zártunk” - értékelt indításként Róka Géza klubigazgató a csütörtök esti szurkolói ankéton. Legutóbb októberben találkozhattak a drukkerek a vezetés egy részével. Akkor még alig egy maroknyi embert érdekelt a párbeszéd, a mostani eseményen viszont szinte telt ház volt a Nagyerdei Stadionban működő Red and White sörözőben. A kiemelkedő érdeklődést vélhetően részben a szombati, tavaszi szezont megnyitó Loki-Fradi találkozónak is köszönhették, amelyre már az ultrák is napok óta hangolódnak – érdekes módon erről a találkozóról gyakorlatilag alig esett szó. A klubigazgató azt mondta ezzel kapcsolatban, tisztában vannak vele, hogy nem vár rájuk túl könnyű meccs.

Forrás:offmedia.hu

A Loki célja a gyenge kezdés után nem is lehetett más, mint a támadó szekciót erősíteni – emelte ki Róka Géza, aki hozzátette, hogy a csapat nem jeleskedett a gólszerzésben, de az előttük álló szezonban ezen szeretnének javítani. A terveket alá is támasztja szerinte az, hogy a most igazolt hat játékosból négy támadó is. A távozó Szakály Péterről nem akart beszélni, őt csak egy mondatban említette meg, mint változást a csapat összetételében.

Ahhoz képest, hogy októberben még a nemzetközi porondot célozták meg, mostanra ez már nem tűnik reális célnak, így már „csak” annyit szeretnének elérni, hogy fentebb kerüljön a Loki a tabellán, és stabil helyet foglaljon el magának. „Igazi csoda lenne ezek után a nemzetközi szereplés” - mondta Róka Géza.

Mit jelent Debrecenben játszani?

Szeretné megértetni a most érkező játékosokkal Leonel Pontes edző azt, hogy mit jelent Debrecenben, egy ilyen nagy múltú csapatban játszani – fogalmazott a portugál mester. Szerinte mind a hat játékos tapasztalt labdarúgó, bízik abban, hogy „odateszik” majd magukat. Szerinte olyan játékosra van szüksége a Lokinak, aki „itt akar lenni”, akinek néha jó Debrecenben, néha pedig menne, olyanra tulajdonképpen nincs szüksége. Pontes egyébként szeretett volna több magyar játékost leigazolni a csapatba, főleg olyanokat, akiknek van kötődésük a városhoz.

Azt is mondta, hogy a mostani keretben 6-7 olyan játékos van, akikre a jövőt építeni. Hozzátette, hogy hisz a fiatal játékosokban, de úgy gondolja, nem most van az ideje annak, hogy a pályára küldje őket. Ez a dilemma rendre szóba szokott kerülni az ankétokon: fiatal, de tapasztalatlan játékosok focizzanak, vagy idősebb, esetleg külföldi, de rutinosabbak? Úgy tűnik, a finoman szólva sem sikeres szezonkezdet után a jelenleg 10. helyen álló Loki edzője most nem kockáztatna, hanem az utóbbi megoldást választja.

Jobbról balra: Justin Mengolo, Suk Hyun-jun, Osváth Attila, Leonel Pontes és Róka Géza
Forrás:offmedia.hu

Az elmúlt két hónapban egyébként több mint 60 focistát nézett meg Pontes, és Róka Géza elmondásából kiderült, hogy több meccset is végignézett játékosonként az edző, hogy jobban rálásson az adott kiszemelt erősségeire illetve gyenge pontjaira.

A most bemutatkozó játékosokról azt mondta, jó fizikai állapotban vannak, de teljesen 100 százalékosnak egyiket sem érzi. Abban viszont biztos, hogy szeretnének, akarnának játszani, de azt nem árulta el, a szombati mérkőzésen valakit láthatunk-e közülük a pályán.

„Szeretnénk látni a saját kölykeinket a pályán”

Egy drukker az utánpótlással kapcsolatban érdeklődött, illetve osztotta meg a véleményét. Nagyon fontosnak tartja a saját nevelést, ugyanakkor nem látja azt, hogy mi van az utánpótlással, mi is a szerepük. Sokat vár a most induló szezontól, és kíváncsi arra, hogy várható-e fiatal játékosok leigazolása. „Az elmúlt időben pont a DVSC jövőjét adtuk el: gondoljunk csak Vargára, Bódira vagy Korhutra” - idézte fel. Hozzátette, hogy szeretnék a „saját kölykeiket” látni a pályán. Ugyanakkor örül minden új játékosnak, nem ítéli el a légiósokat, hiszen voltak, akik beváltak, név szerint Bogdanovicsot emelte ki. Bízik abban, hogy mindenki beváltja a hozzá fűzött reményeket. „Nem baj, ha valaki nem debreceni, csak tegyen meg a pályán mindent, küzdjön” - mondta.

A felszólalást hatalmas tapsvihar követte a szurkolók részéről, Róka Géza pedig megerősítette, hogy ők is szeretnének minél több hazai nevelésű fiatalt a csapatban tudni. De ha nem is saját nevelésűt, akkor legalább magyar játékost szerződtetni. Szerinte azonban a mostani szabályok miatt bonyolult és drága magyar játékost igazolni, az MLSZ szabályai miatt ugyanis mindenképp szükség van rájuk, emiatt pedig felment az áruk is. Gyorsan hozzátette, hogy nem vitatja, hogy a szabály létrehozását a jó szándék vezérelte, a fontosságát sem kifogásolja, de a klubokat szerinte nehéz helyzetbe hozták ezzel.

Jobbról balra: Leonel Pontes, Róka Géza, Frank Feltscher, Ivan Kelava, illetve Haris Handzic
Forrás:offmedia.hu

Egy utánpótlás játékosról kiderült, hogy az első kerettel edz és a második csapatban játszik, benne látják a fantáziát, hogy később stabil emberré válhat a Lokiban. De mivel az eredmény a fontos, most nem mernek kockáztatni. A klubvezető szerint átmeneti időszakban van a DVSC, sok minden változott mostanában, és nem csak náluk, hanem a magyar labdarúgásban is. Szerinte olyan szereplők jelentek meg, akik eddig nem voltak, bizonyos klubok megerősödtek, így a Lokinak is máshogy kell magát pozícionálnia.

Róka Géza szerint a másik probléma a 16-17 fiatalok megtartásával az, hogy csak akkor lehetne őket a klubhoz kötni, ha munkaszerződést létesítenének velük. Ami viszont megint komoly anyagi befektetés, hiszen a fizetés a járulékokkal együtt hónapról hónapra komoly kiadás – és még nem is biztos, hogy egyszer megtérül.

Hozzászólások