Keresés
-18O
Debrecen
2019.10.20., vasárnap (Vendel)

Tombol a szexizmus az olimpián

Offmedia- 2016.08.10. 00:31
1046
Az egyik amerikai még Hosszú Katinka győzelme után is elég furcsa dolgot mondott.
Több férfi kommentátornak is furcsa beszólása volt az olimpia alatt. Az egyik szexista megjegyzést pont Hosszú Katinka kapta az amerikai NBC riporterétől, Dan Hickstől. A sportriporter, miután az úszónő 400 méter vegyesen aranyérmes lett, azt mondta, amikor a kamera Shane Tusupot vette, hogy ott van ő, aki ezért a győzelemért felelős. Az amerikai tévénézők is kiakadtak azon, amit Hicks mondott, a többségük számára érthetetlen, miért elsősorban egy férfi érdemeit kell kiemelni, még ha az illető Hosszú Katinka edzője és férje is egyben, hiszen azt az aranyérmet Katinka úszta meg. Hicks később azt nyilatkozta, hogyha visszatekerhetné az időt, már teljesen máshogy fogalmazna.

Hosszú Katinka rajtol a 100 méteres hátúszás döntőjében. Ezt a számot is megnyerte.
Forrás:MTI/Illyés Tibor
Azért a Chicago Tribune munkatársát se kell félteni. Miután például sportlövészetben az amerikai Corey Cogdell harmadik lett, a lap így posztolta az eredményt: A Bears védő faljátékosának a felesége bronzérmes lett Rióban. Vagyis a nő nevét meg sem említették, csupán úgy utaltak rá, mint Mitch Unrein, a Chicago Bears játékosának a feleségére.

Forrás:Twitter
Aztán, ahogyan a Jezebel is rámutatott, a lap nem csupán a Twitteren, hanem az erről szóló cikknek a címében is így írta le a sportolónőt, mint Mitch Unrein - úgy tűnik, egy olimpián számukra fontosabb és kiemelendőbb teljesítmény valakinek a feleségének lenni, mint egy bronzérmet elérni.

Volt, aki azért kiállt a lap mellett, mondván, valószínűleg nem akartak szexisták lenni, csupán próbálták "helyivé" formálni a történetet.

Az NBC mindenesetre vasárnap is nagyot alkotott, amikor a női torna verseny ment. A kommentátor ahhoz hasonlította a sportolónőket, mint akik "egy pláza közepén állnak".

A csatorna ezt az esetet nem kommentálta, mindenesetre hétfőn kijött egy tanulmány, ami szerint a médiában a sporttal kapcsolatban a férfiakat háromszor annyi alkalommal említik meg, mint a nőket. A nőknél ráadásul már-már rutinszerű, hogy információkat tudhatunk meg a korukról, a családi állapotukról, kommentárokat a megjelenésükről - míg a férfiaknál ezeket a dolgokat nem tartják fontosnak megemlíteni.

(via)

Hozzászólások